Δραματική υποχώρηση των πάγων στην Αρκτική!

12/10/2015

Οι παρακάτω δύο εικόνες από το φασματόμετρο MODIS του δορυφόρου Terra της NASA, τις οποίες κατέγραψε στις 17 Ιουλίου και 3 Αυγούστου αντίστοιχα, δείχνουν την δραματική υποχώρηση του θαλάσσιου πάγου στο βορειοδυτικό πέρασμα, μεταξύ Ειρηνικού και Ατλαντικού, στην Αρκτική.

Η καναδική υπηρεσία παρακολούθησης του θαλάσσιου πάγου επισημαίνει ότι η παγοκάλυψη στην περιοχή είναι σημαντικά χαμηλότερη από το αναμενόμενο, με το ποσοστό της να ανέρχεται στο 33%, τιμή πολύ χαμηλότερη από τη μέση τιμή της περιόδου 1981-2010 η οποία είναι ίση με 79%.

Παρά τη μεγάλη μείωση του θαλάσσιου πάγου στην περιοχή η διέλευση του περάσματος μπορεί να γίνει μόνο με ειδικού τύπου πλοία (Ice Class).


 

Με τους σημερινούς ρυθμούς τήξης αναμένεται το 2012 να παρατηρήσουμε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική, από την εποχή που τηρούνται αρχεία παγοκάλυψης.

Οι ετήσιες διακυμάνσεις στα επίπεδα πάγου στην περιοχή της Αρκτικής είναι φυσιολογικές, αλλά τα τελευταία χρόνια το θερινό ελάχιστο παρουσιάζει ανησυχητική ελάττωση. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Research Letters (DOI: 10.1088/1748-9326/7/3/034011), το φαινόμενο αυτό έχει αποδοθεί στην αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

weather.gr


περισσότερα »
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Μάθετε περισσότερα Έγινε